Om oss

Ami & Jonatan

Hundintresset är gemensamt och det aktiva hundlivet är en livsstil.

Vi träffades 2011 och då fanns redan den första pinschern i hushållet, Donna. Strax därpå upptäckte vi agilityn och här la vi grogrunden till vår livsstil som den ser ut idag. Att dela på en träningshund var helt enkelt inte nog och när vi gifte oss 2014 så bestämde vi oss för att utöka familjen. Ganska precis 9 månader senare kom vår andra pinscher in i våra liv, Dexter.


Numera bor vi tillsammans med hundarna i ett enplanshus i Härryda, ca 15 minuter från göteborg och endast 5 minuter från Landvetter flygplats. Vi har en stor inhägnad trädgård och egen agilityplan där vi spenderar mycket tid. Många av våra helger är dedikerade till tävling alternativt träning och friskvård.


Vi hoppas kunna inspirera och visa upp vilken härlig ras pinschern är att både jobba med och ha i hemmet. Är dom inte aktiva på träningsplan så ligger dom gärna under täcket i sängen och sover.  


Namnet Dexterity anspelar på Dexter men översätts också från Engelska till "fingerfärdighet" vilket är synonymt med bland annat "agility", "finesse" och "skill".


Vi strävar ständigt efter att bli bättre och fortbildning ligger oss varmt om hjärtat. Ami har en kandidatexamen i biologi med stort fokus på etologi (djurens beteende) och läser nu 180hp masterutbildning i Clinical Animal Behaviour via Edinburgh University samtidigt som vi erbjuder kurser, privatträningar och beteendekonsultationer för alla raser. Jonatan arbetar som civilingenjör. Utöver detta är vi båda utbildade agilityinstruktörer, Ami är dessutom valp- och vardagslydnads instruktör och har slutfört svenska kennelklubbens uppfödarutbildning, fördjupningskurs i avel och genetik samt kursen mera mentalitet.


Pinschern som ras


Pinschern är en släthårig medelstor ras med en mankhöjd på ca 45–50 cm och en vikt på ca 14–20 kg.


Den förekommer i svart med röda tantecken eller i olika nyanser av rött. Den är kvadratisk och muskulös med stolt hållning. Huden ska vara stram med blank päls. Den ska röra sig med lätta vägvinnande steg.


Pinschern är en glad och energisk hund med integritet som kräver att man fostrar den med ömsesidig respekt och mycket humor. Från början en gårdshund vars uppgift är att jaga råttor och vakta gården. Den är i allra högsta grad sin egen herre och relationen måste bygga på förtroende och mycket kärlek där positiv inlärning är ledorden.


Som träningskompis är Pinschern pigg och nyfiken med mycket motor om rätt motivation finns. Den är smidig och snabb vilket lämpar sig till de flesta hundsporter så som drag, agility, rallylydnad, nosework och liknande.


Det är viktigt att tänka efter kring den unga pinscherns utveckling. Pinschern behöver tidigt få miljö- och socialträning men också tidigt ensamhetsträna. Den behöver också lära sig att tolerera kloklippning och framför allt få mycket utrymme till vila och återhämtning efter bus och lek.


Läs gärna mer om rasen på www.pinschersektionen.se, självklart är vi medlemmar i rasklubben och vill arbeta tillsammans med andra för att ta rasen framåt.


Extra viktig läsning gäller Pinscherns språk, vaccinkomplikationer och trasiga öronkanter.

Pinschern som tävlingshund


Det är viktigt att i sammanhanget tydligt poängtera att pinschern inte är en klassisk bruksras och ska heller ej vara eller bli. Det är inte en träningsidiot med oändligt tålamod och driv. Att repetera hejdlöst har snarare motsatt effekt och vill du satsa på tex SM i lydnad innan hunden fyllt 3 år är pinschern förmodligen inte en ras för dig. Vill du däremot ha en påhittig mångsysslare där kraven inte är strikt lydnad hela tiden är pinschern helt perfekt!


Det gäller att vara påhittig och ta vara på pinscherns humor och lekfullhet när man tränar. Hellre 3 korta pass a 5-8 minuter än flera timmar på brukshundsklubben.


Det finns heller inget i vår avel som särskiljer sig markant från andra vettiga uppfödare. Att vi har hundar som fungerar på träningsplanen har med grundtrygghet att göra och resten är träning och tid. Du kan hitta en lika fantastisk träningskompis i en annan kennel om bara viljan och lusten finns att träna hund. Det som snarare utmärker oss är erfarenheten av hundsport där vi förhoppningsvis kan komma med goda tips och råd om hur man tränar sin pinscher på ett effektivt och lekfullt sätt för att nå resultat. Agility och andra sportegenskaper ligger inte i hundens DNA, det är tid och genomtänkt träning som skapar ett bra team. Vi vill i allra högsta grad bevara pinscherns särskilda egenskaper där det finns en tydlig av och på knapp och där det är lika självklart att agera värmedyna i soffan som att springa efter bollar på träning.

Våra avelsmål


Vi är en småskalig kennel so
m i första hand vänder oss till aktiva hundägare som vill träna och vara ute i skog och mark med sin bästa vän.


Avelsmålen är att avla fram exteriört och mentalt sunda och stabila hundar som är vänligt inställda, nyfikna, orädda och samarbetsvilliga.


För att skapa så goda förutsättningar som möjligt vill vi fokusera på skottfasta, orädda individer som tar för sig, ger ett tryggt och vänligt intryck och där leklust är en viktig grundsten. Genom mentalbeskrivning samt både utställnings- och arbetsmeriter på pigga och alerta avelsdjur hoppas vi kunna uppnå detta. Att få en fantastisk tränings och tävlingskompis är alla aktiva hundägares dröm men det absolut viktigaste är att vi har hundar som fungerar i vardagen. En orädd, glad och vänligt inställd hund har lättare att anpassa sig i sin miljöträning och sitt samspel mellan såväl andra djur som människor. Uppnår man ovanstående har man inte bara goda förutsättningar för att ha en riktigt god kompis hemma i sitt vardagsliv men också grundplåten för lyckad träning och tävling.


Det är också viktigt för oss att aktivt arbeta för att bredda avelsbasen för att kunna bibehålla pinscherns särskilda egenskaper och uttryck. Därför jobbar vi på att hålla inavelsgraden låg. För att uppnå detta har vi bland annat importerat Dansa och Tintin från separata linjer hos Set Bohemicus kennel i Tjeckien.


För att kunna utvärdera arbetar vi för att minst 75% av våra avkommor ska mentalbeskrivas och minst 50% ska komma ut i något form av provsammanhang, viltspår, agility, rallylydnad eller liknande. Därtill hoppas vi kunna hålla god kontakt med valpköpare för bästa möjliga utvärdering av hundarna i deras vardag. För att underlätta detta har vi som mål att arrangera både valpträffar, kennelträffar med aktiviteter samt provtillfällen för BPH. Vi håller också regelbundet kurser såsom valpkurs, unghundskurs, prova-på-viltspår, agilitykurs och kurs i rallylydnad.


Aktuell statistik:

Egenuppfödda hundar som genomgått mentalbeskrivning: 69,5% (-5,5%)

Egenuppfödda hundar som kommit ut i officiella provsammanhang: 47,8% (-2,2%)